BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

~~Welcome To My Paradise Blogger Private ~~

think on yourself...~~lalala..~~
~~( Control Yourself, Before You Control Other People )~~
~~
HIDUP + HAKIKAT = REDAH SAHAJA~~

keep running and running and....continue running
~~ ~~

~~ ..Alhamdulillah To Live This.. ~~

Senarai Blog Saya

About Me d'Cipon NgokNgeks

Foto saya
Thai, Kelantan, PD N9, CiPON D'MaNe - mAnE, Malaysia
Aku budak baek, Hari-hari Aku baek.. huhuhhu.. ~~~~~~

Cipon Ngokngeks Post..

Terdapat ralat dalam alat ini

Sabtu, Mei 07, 2011

Rase Nak Menaip le plak..!

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA

hm.... aku pk banyak benda sangat skg, igtkan, da cuti sem. Aku le rilex gitu, tp, nampaknye, life aku, ttp x pernah teratur, or, aku yang x atur kn??

adus...

Untuk pengetahuan, ni first time aku tulis blog, bukn x pandai (aku pon ambik kos Tknlg Kom.), tp mls nk lyn ngat, sbb tenet pon aku jrg hack, n guna.

Time aku tulis smua ni, aku duduk KL, Bangsar, umh pak sedare aku, hm, x syok lnsung KL (myb sbb aku xtaw ape2 kot!).

Banyak idea yng aku nk share tp time ngadap notbook aku ni, trus ilang, adus..

Time aku duduk umh pak sedare aku ni, ad sm1 very2 special call aku, tp aku x angkt coz pagi ngat, aku call dye balik gune public fon bgsr ni, kate nye heppy skg coz da kje.. “jomla mai ayer keroh. Bule kite blnje” katenye .. tut... hm, nth le awk, sy pon xtaw ap sy nk ngn awk, kate kpla ku. Untuk apa aku call dye balik pon aku xtaw, yela...da lame katakn.. Love Story so Longgggggg........tut..

Berbalik kpd cerita aku kt bgsar, family pak long aku, kne pndah umah sbb kuaters JPM ni nk upgrade & diorg kne pindah lam mse 2 taun ni kt pantai dalam, so, first aku sampai cini, mak sdre aku ckp “nanti, tolong mak long basuh umah baru ea”. (smnggu yg lalu mase aku baru sampai), aku okes je, tggu punye tggu, da smggu blalu, ank kunci pon lum dapat lg, hm. Ayah aku lak, call, mrh2 aku (membebel) mcm2, adussss.. pning Cipon Ngokngeks ni. Ptg kelmarin call plak, bikin Cipon ni kecelaruan hidup, huhuuhuhuhuhu..

Duduk cini, kje aku, naik trun, naik trun tgga LRT Bgsar ni je (sbb g ci tenet), bebudak poly lak kalut da ngn sbjek curry le, link PPD yg nth tol ke x le, mcm2 (sbnarnye, aku tkut nm aku pon ad!).

Tp aku heran gak ngn penghuni KL ni, sbb banyak WEP tenet yang aku detect, tp, data teruk gile, pasang tenet kt umh, tp x gune, terpkse la cri yg OPN, hm.

Banyak benda yang aku nak luah. Share, nnti2 je la aku senang, hope aku le salalu upgrade Blog aku ni.

Aku kalau kire, untung sgt, sbb aku ad 2 family besar, kt Thai & Malay, tp aku lbh suke fmily kt Thai, wlaupun cra life diorg berbeza ngn kita. 1 berita kemaitian drpd ibuku yg m'nyatakan, pak sedara aku kt Thai baru mninggal.. Innalillah..semoga rohnye dcucuri rahmat dan t'golong di kalangan org2 yg soleh. Rindu ngt kt family kt Thai, hm..

Nanti aku kt kelantan, aku xtaw nak buat pe, hm.. Hidup, msing2 ad, msing2 ad suke, msing2 ad duka, msing2 ad scret story, love story, slagi kita insan yg lemah dibumi ALLAH ni, dan selalu berputar. Mungkin ni life aku setakat hari ni & aku mesti bersyukur atas pemberiannya, amin..







Writing By : Cipon Ngokngeks, 07 may 11, 0315am

Khamis, Julai 22, 2010


Alhamdulillah, saya berkesempatan untuk menyemak Tafsir Jalalain (karangan Imam Jalaluddin Al-Mahalliy dan Imam Jalaluddin As-Suyuthi). Surah yang dibaca ialah Surah Al-Insyirah. Mungkin ada di antara kita yang selalu membacanya dalam solat atau surah ini menjadi antara surah yang dihafal. Di sini saya sertakan maksud ayat-ayat dari surah ini:


1) Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (Wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah petunjuk)?


2) dan Kami telah meringankan daripadamu: bebanmu (menyiarkan Islam) -


3) Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?


4) dan Kami telah meninggikan bagimu: sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?


5) oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,


6) (sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.


7) kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),


8) dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).












Di sini, saya ingin mengajak sahabat-sahabat semua untuk kita sama-sama meneliti surah ini. Pertama sekali saya mulakan dengan asbabul nuzul (sebab turun ayat) surah ini. Ibnu Abbas RA telah menceritakan bahawa ayat ini diturunkan ketika orang-orang musyrik mencela orang-orang muslim kerana kemiskinan mereka. Imam Ibnu Jarir telah mengetengahkan sebuah hadis melalui Al-Hasan yang telah menceritakan bahawa ketika ayat ini diturunkan, iaitu firman-Nya:


Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan
(ayat ke-6)




Lalu Nabi SAW bersabda:


“Bergembiralah (hai orang-orang mukmin) kelak datang kemudahan bagi kalian, kerana satu kesulitan sekali-kali tidak akan dapat mengalahkan dua kemudahan”.







Daripada ayat dan tafsir di atas, dapatlah kita mengambil beberapa pengajaran iaitu:

1) Allah itu Maha Adil, tidak sesekali Dia meletakkan sesuatu ujian di luar kemampuan makhluknya, seperti mana dinyatakan dalam Surah Al-Baqarah (2:286). Ayat ini disokong dengan ayat keenam Surah Al-Insyirah di mana kesusahan akan disertai kemudahan.

2) Allah mengajar makhluknya bersabar dan yang paling penting percaya dengan janji Allah. Cuba sahabat bayangkan, andai kata kita tidak yakin bahawa kemudahan pasti datang selepas kesusahan pasti kita akan cepat melenting dan bertindak di luar batasan apabila kita diuji dengan ujian yang berat. Maka, dengan adanya janji Allah ini kita mampu membentuk diri menjadi insan yang redha dengan ujian yang menimpa.

3) Ayat ketujuh surah ini mengajar kita untuk bersifat sistematik. Subhanallah, betapa Islam itu agama yang memberi panduan untuk penganutnya bukan hanya perintah untuk melakukan ibadah semata-mata. Ini menunjukkan betapa syumulnya (sempurna) Islam. Ilmu pengurusan yang boleh dipelajari dari ayat ini ialah; kita perlu menyenaraikan kerja kita dan melaksanakannya mengikut keutamaan. Apabila selesai satu kerja, barulah kita melakukan kerja yang seterusnya.

4) Allah menyeru kita bersungguh dalam melakukan amal soleh. Ya, bersungguh-sungguh. Inilah masanya untuk kita bermuhasabah. Saya mengingatkan diri sendiri juga untuk turut mengubah diri supaya lebih bersungguh-sungguh dalam pekerjaan. Kadangkala memang kita sudah siapkan sesuatu kerja, tapi adakah cukup usaha yang kita curahkan? Betulkah cara kita menyiapkan kerja? Adakah unsur leka dan lalai di dalamnya? Sama-samalah kita renungkan...

5) Akhir sekali ayat ini menyeru agar kita memohon kepada Allah untuk mendapatkan perkara yang kita inginkan. Satu perkara yang saya terfikir; kaitan antara ayat 7 dan 8. Kaitan antara usaha yang bersungguh-sungguh dengan amalan berdoa. Ini menunjukkan bahawa tiada jalan pintas untuk kejayaan, ia perlu dirintis dengan usaha yang mantap dan akhirnya barulah kita berdoa dan bertawakal kepada-Nya.



Moga perkongsian berkenaan Surah Al-Insyirah dapat menjadi penyuntik semangat kita untuk terus berusaha serta yakin dengan ketentuan Allah tentang janji kesenangan selepas kesusahan. Sama-samalah kita meletakkan keutamaan dalam setiap pekerjaan kita dan akhirnya letaklah pergantungan dan pengharapan hanya kepada Allah. Moga Allah mengampunkan dosa-dosa kita.


Sekadar perkongsian untuk mengingatkan diri yang masih dan terus berada dalam proses pembelajaran.


Wallahua’lam.

LIVE ISLAMIC..!!!!!!! INFIDEL CURSE..!!!!! LIFE PALESTINN...!!!!!!

Isnin, Julai 19, 2010

Syg IBU



Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya,

“Mengapa engkau menangis?"

"Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya.

"Aku tidak mengerti", kata anak itu.

Ibunya hanya memeluknya dan berkata,

"Dan kau tak akan pernah mengerti" Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya,

"Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"

"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu pun lalu membesar menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita suka menangis. Akhirnya ia mendapat petunjuk dari Tuhan, Antara bisikan yang didengarinya adalah:

1. "Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "

2. "Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "

3. "Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "

4. "Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "

5. "Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "

6. "Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada di sisi suaminya tanpa ragu "

7. "Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan walaupun kadangkala dia tidak memerlukannya."

Tahukah kamu: Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, karena itulah pintu hatinya – tempat dimana cinta itu ada."

Cinta VS Suka


Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan berdegup kencang.
Tapi di depan orang yang kita suka, hati kita akan gembira.

Di depan orang yang kita cinta, musim sentiasa berbunga-bunga.
Di depan orang yang kita suka, musim itu cuma berangin sahaja.

Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang kita cinta, kita akan kaku.
Jikalau kita melihat mata orang yang kita suka, kita akan tersenyum.

Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk berkata-kata.
Di depan orang yang kita suka, lidah bebas berkata apa sahaja.




Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi malu.
Di depan orang yang kita suka, kita akan tunjukkan imej yang sebenar.
Kita tidak boleh merenung mata orang yang kita cinta.
Tapi kita selalu merenung mata orang yang kita suka.
Bila orang yang kita cinta menangis, kita akan turut menangis.
Bila orang yang kita suka menangis, kita akan membuat dia gembira.
Perasaan cinta bermula dari kata.
Perasaan suka bermula dari telinga.




Jadi, jikalau kita berhenti menyukai seseorang yang kita suka. Umpama kita membuang telinga kita. Tapi jika kita cuba menutup mata. Cinta berbuah menjadi airmata. Setiap orang akan mengalami ini dalam hidup mereka.
Cuma fikirkanlah bersama-sama siapa yang anda cinta.




Lelaki & Wanita

Nak tahu dimana Kecantikan Lelaki????
Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni
rohani.

Lelaki yang cantik adalah:-
1) Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan.
2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran.
3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun.
4) Lelaki yang tenang dan lapang dada.
5) Lelaki yang baik sangka.
6) Lelaki yang tak pernah putus asa.

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan Yang
Ada pada Nabi Muhammad s.a.w adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki
...


Dan dimana Kegagahan Wanita???Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada kekuatan perasaan.

Perempuan yang gagah adalah:-
1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan.
2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan.
3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan.
4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.

Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada
pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.

Sabda Rasulullah SAW:

"Sebarkanlah ajaranku walaupun satu ayat " Surah Al-Ahzab : Ayat 71

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu
dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka
sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."

JgN OvEr dA La...huhuuh..~~

...ciNta iS bLinD...
..iF u cArE...iTs aWesOme..
& u cAn rSe liKe sYurGa...
...bUt ciNta sGt eAsY 2 bRokEn...
..iTs diFiCutE 2 cArE..
...u cAn FeEL hUrT...
    ..& sUfFeR..
...feEL liKe dLm
..nErAkA..
...ciNta...iTs 2 cOmpLicAteD...
..2 teLL..2 eXpLaiN..
...oNLy tHe tRuE ciNta....
    ..cAn sHow U..tHE sUpEr oF ciNta..
...bEcaUsE tHe CINTA IS BLIND.....

LOVE MY MOTHER

Bila seronok, aku cari.
...pasanganku
Bila sedih, aku cari....Mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....Mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....Emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....Mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. Mak ingat kat aku
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon Mak
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Emak
Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...
bolehkah kau kirim wang untuk Mak?
Mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

Berderai air mata jika kita mendengarnya........

Tapi kalau Mak sudah tiada..........
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....



Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup. mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup..... membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup....... membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......


Renungan Ini Cipon Tujukan Buat Teman-Teman ..
PIKIR2KAN LA............
HM..

Love U Mom..

Ahad, Julai 18, 2010

Kekuasaan Allah



Teluk Kemang~~
heavenly view..
life like view..shortly bad, shortly very admirable..

Which proved how very high Allah s.w.t power.

hm.....~~

Jumaat, Julai 16, 2010

lOve It..(Alhamdulillah) - too phat

video

(KeGaGaLan & KeMeNaNgAn)

kEgAgAlAN BkN BmKnA Sy tLh gAgAl,
iA BmKnA Sy bLuM BjYa..
KgGlN BkN BmKnA Sy TdK MdPt aPa2,
Ia bMkNa bNyK PkArA TeLaH Sy peLajArI..
K'gaGalaN BukaN BmKnA Sy teLah dPbOdOhKn,
iA BmKnA Sy aD KyAkInAn uTk mCuBa s'sUaTu..
kGgLn bKn bMkNa sY LmAh X BmAyA,
iA BmKnA SmNgT JuAnG Sy tLh d'CbR..
kGgLn bKn bMkNa sY d'aIbKan,
Ia bMkNa sY BrAnI MneRoKa bIdanG Yg baRu..
KgGlN BkN BmKnA Sy tDk mDpT aP2 kjAyAaN,
Ia bMkNa sY PerlU LakUkaN S'suAtU DgN CarA Yg lAen..
kGgLn bKn bMknA maRtAbAt sY TelaH d'cAlAr,
iA BmKnA SY bKnLh sEmPuRnA..
KgaGalaN BukaN BmKnA Sy tLh m'AbAiKn hIduP,
iA BmKnA Sy m'pUnYaI AlaSan uTk m'MuLkN KhIdUpN barU..
KgGlN BkN BmKnA Sy teLah mNyERaH KlAh,
iA BmKnA SY PerlUkN UsHa dGn lBh kUaT Lg..
kGgLn bKn bMkNa Sy x MgKiN aKn bJaYa,
iA BmKnA BnYk laGi uSahA pLu sY CuRaHkN..

~~ ...KrN...~~
oRg yG X PeRnAh GaGaL~~
aDlH MrKA Yg X PeRnAh bErBuAt aPa2 DlM HiDuPnYa...!!

Nukilan by : Cipon Ngokngeks~~

D'sPoNgEbOb...~~

SAlAm bUaT PaRa pElIhAt bLoGs aKu!!

hUhUhuHuHuhUhUhUHuh....

AlkU Nk sHaRe sMtHnG yG AkUz SuKa, n tRiNgIn sGt2 Nk jUmPa SlePas (bYk lG Yg iMpOrTaNt aKu nK JuMPa) iF BnDa nI WuJuD..

HuHuHuHuHu...SpAn kUnInG..!!

sO CuTe...

pEnYaYaNG, KlAkAr, cAre, McM2 hL lG Ad lAm bNdA KuNiNg nI..






jom kita usha d'sbalik kuning cute ni..huhuh..~~

Kartun lucu ini diilhamkan oleh Stephen Hillenburg. Siapa Hillenburg?? Hillenburg yang lahir di Oklahoma, AS pada 1961bukan sembarangan orang. Beliau adalah ahli biologi laut, malah pernah mengajardi Orange Cauntry Ocean Institute. Beliau juga seorang pelukis dan pakar animasi.....

Animasi Spongebob diterbitkan oleh syarikat milik Hillenburg, United Plankton Pictures Inc. dan siri pertama disiarkan di AS pada 1 Mei 1999, melalui saluran Nickleodeon.....

Sejak disiarkan, Spongebob terus mendapat sambutan hangat, sampailah sekarang. Kini percaya atau tidak, ia telah disiarkan keseluruh dunia dan dialih pelbagai bahasa. Jangan nterkejut, pada tahun 2007 majalah TIME telah menamakan siri kartun ini sebagai salah sebuah daripada 100 siri televisyen yang terhebat sepanjang zaman, bersama Friends, Oprah Winfrey, American Idol dan sebagainya....


  • Siapakah watak utamanya?? Tidak lain dan tidak bukan, si apan kuning bernama Spongebob. Watak lucu ini diambil daripada haiwan span laut. Bagaimanapun, dalam bentuk kartunn, ia dibentuk menjadi 4segi seperti span yang digunakan untuk membasuh pinggan dan memakai seluar kotak.....
  • Spongebob tinggal didalam buah nanas didasar laut dan suka menangkap obor-obor serta membuat buih. Dia bekerja sebagai pembuat burger Krabby Pattydi restoren Krusty Krabs, milik Eugene H. Krabs (sang ketam).....
  • Kawan baik Spongebog ialah si tapak sulaiman bernama Patrick Star, yang tinggal dibawah seketul batu, sebelah rumah Spongebob. Wataknya bodoh-bodoh alang dan kelakar. ....
  • Squidward Tentacles (sotong kurita) juga jiran Spongebob, dia bekerja sebagai juruwang direstoren Krusty Krabs. Masalahnya, Squidward yang berhidung panjang serta sengau ini sentiasa berlaga angin dengan Spongebob. Ada saja yang digaduhkan dengan spongebob.....
  • Eugene H. Krabs si pemilik restoren Krusty Krabs pulagilakan duit, tamak serta pentingkan diri sendiri. Sebagai majikan, Krabs mengerah tenaga Spongebob dan Squidward demi mendapatkan keuntungan yang semaksimum mungkin. Cehh………..!....
  • Gary?? Apa tu?? Gary ialah siput. Kelakarnya, Gary berbunyi seperti kucing. Gary adalah binatang peliharaan Spongebob.....
  • Watak antagonis dalam siri kartun ini ialah sikecil bernama Sheldon J. Plankton, sempena hidupan seni yang menjadi makanan hidupan laut plankton. Plankton memiliki restoren Chum Bucket, tetapi lansung tidak ada pengunjung keran apenduduk kediaman mereka, Bikini Bottom suka makan di Krusty Krabs.....
  • Apakah Bikini Bottom itu?? Pakaian renangkah?? Bukan, ia adalah nama lokasi kononnya cerita ini berlaku. Digambarkan Bikini Bottom terletak di dasar Lautan Atlantik, penduduknya melebihi sejuta, terdiri daripada semua jenis hidupan laut dalam. Jangan terkejut, keadan Bikini Bottom termasuk tarikan gravitinya adalah sama seperti di daratan, kerana itu disitu juga terdapat pantai, kolam unggun api, boleh menuang air dan sebagainya. Derdapat lapangan terbang, bas, taman permainan, stadium, dan pusat hiburan. Dahulu, Bikini Bottom ada panggung wayang, tetapi musnah akibat bau busuk mulut Spongebob dan Patrick!!....
  • Jangan terkejut, artis-artis terkenal pun turut meminati Spongebob. Penyanyi , David Bowie misalnya pernah muncul dalam siri TV itu, manakala kumpulan muzik heavy metal Pantera, Motorhead serta Twisted Sister menyumbangkan muzik mereka dalam soundtrack kartun tersebut. Band Metallica pun sama. Kumpulan muzik Thrash Metal itu bukan setakat minat, malah mengeluarkan T-Shirt yang memeparkan mereka bersama Spongebob dan Patrick Star.....
  • Tidak salah dan keterlaluan, jika orang tua pun meminati spongebob. Kenapa?? Sebab selain kelakar, kartun ini banyak membawa mesej supaya kita mnyayangi laut dan memelihara laut. Kita dianjurkan supaya bersahabat, jangan mudah marah, senyum selalu, menyayangi something disebelah kita, menghargai, elakkan pencemaran laut dan macam-macam lagi..banyak sangat......